Wat is catering? Vormen en oorsprong

feb 15, 2024

Wat is catering? Een diepgaande blik op de culinaire dienstverlening

Introductie:

Catering is een essentieel onderdeel van evenementen en speciale gelegenheden over de hele wereld. Maar wat betekent catering eigenlijk? In deze informatieve blog gaan we dieper in op de wereld van catering en ontdekken we wat het precies inhoudt. Van de oorsprong en de verschillende soorten cateringdiensten tot de voordelen en uitdagingen van de branche, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

 

De definitie van catering:

Catering is een dienstverlenende sector die zich richt op het verstrekken van voedsel, drankjes en aanverwante services op locatie voor evenementen zoals bruiloften, zakelijke bijeenkomsten, conferenties, verjaardagen en andere gelegenheden. Het doel van catering is om gasten te voorzien van hoogwaardige maaltijden en een positieve culinaire ervaring.

 

Soorten cateringdiensten:

 1. Evenementencatering: Deze vorm van catering concentreert zich op het verzorgen van eten en drinken tijdens speciale evenementen, zoals huwelijken, jubilea, gala’s en conferenties. Het menu en de presentatie worden afgestemd op het thema en de sfeer van het evenement.
 2. Bedrijfscatering: Bedrijven maken gebruik van cateringdiensten om maaltijden te verzorgen voor hun medewerkers tijdens vergaderingen, trainingssessies en andere bedrijfsevenementen. Dit omvat vaak het leveren van ontbijt, lunch of hapjes.
 3. Sociale catering: Sociale catering omvat het verzorgen van maaltijden en drankjes voor sociale bijeenkomsten, zoals verjaardagsfeestjes, familiereünies en informele samenkomsten. Hierbij ligt de nadruk op informeel en gezellig dineren.
 4. Institutional catering: Deze vorm van catering is gericht op het verstrekken van maaltijden in instellingen zoals ziekenhuizen, scholen, universiteiten, gevangenissen en verzorgingstehuizen. Het vereist vaak speciale aandacht voor dieetwensen en voedingsbeperkingen.

 

Voordelen van catering:

 • Gemak: Catering neemt de last van het bereiden en serveren van voedsel weg, waardoor gastheren en gastvrouwen zich kunnen concentreren op andere aspecten van hun evenement.
 • Professionaliteit: Cateringbedrijven beschikken over ervaren koks en bedienend personeel die expertise hebben in het bereiden en presenteren van maaltijden op een professionele manier.
 • Keuzemogelijkheden: Cateringdiensten bieden een breed scala aan menu-opties en kunnen aan verschillende dieetwensen en voorkeuren voldoen.
 • Kwaliteit en presentatie: Cateraars streven naar hoogwaardige ingrediënten en creëren prachtige presentaties om gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden.

 

Uitdagingen van catering:

 • Logistiek: Het plannen en coördineren van cateringdiensten vereist een zorgvuldige logistiek, zoals het transporteren van voedsel, het opzetten van eetruimtes en het beheren van de tijdlijn van het evenement.
 • Kwaliteitscontrole: Het handhaven van consistentie en kwaliteit bij het bereiden en serveren van maaltijden kan een uitdaging zijn, vooral bij grotere evenementen waar grote aantallen mensen bediend moeten worden.
 • Dieetbeperkingen en voorkeuren: Het voldoen aan verschillende dieetbeperkingen, allergieën en voedselvoorkeuren kan een uitdaging zijn voor cateraars, omdat ze ervoor moeten zorgen dat alle gasten een geschikte maaltijd krijgen.
 • Budgetbeheer: Het werken binnen een vastgesteld budget kan soms een uitdaging zijn, omdat cateraars de kosten van ingrediënten, personeel en apparatuur moeten beheren en toch hoogwaardige maaltijden moeten leveren.

 

Ontstaan van Catering:

De geschiedenis van catering gaat terug tot de oudheid, waarbij de oorsprong ervan teruggaat naar de tijd van de oude Grieken en Romeinen. In die tijd werden grote banketten georganiseerd om belangrijke gasten te ontvangen en te vermaken. Deze banketten werden vaak verzorgd door professionele koks en bedienden, die verantwoordelijk waren voor het bereiden en serveren van maaltijden aan de gasten.

In de middeleeuwen ontwikkelde de catering zich verder, met name in Europa, waar banketten en feesten werden gehouden voor koningen, koninginnen en andere adel. In deze periode waren koks en hun personeel vaak in dienst van adellijke families en werden ze ingezet om grote maaltijden te bereiden en te serveren tijdens speciale gelegenheden.

Met de opkomst van de industriële revolutie in de 19e eeuw begonnen cateringdiensten zich verder te professionaliseren. De groei van de steden en de toename van de arbeidsmigratie leidden tot de behoefte aan maaltijden die buiten het huis werden verzorgd. Cateraars begonnen maaltijden te leveren aan fabrieken, bedrijven en andere instellingen om aan deze vraag te voldoen.

De cateringindustrie zoals we die vandaag de dag kennen, begon echt vorm te krijgen in de 20e eeuw. Met de opkomst van hotels, restaurants en andere eetgelegenheden ontstond er een groeiende behoefte aan professionele cateringdiensten voor evenementen en speciale gelegenheden. Cateringbedrijven werden opgericht om aan deze vraag te voldoen en zich te specialiseren in het verzorgen van maaltijden en aanverwante services.

Met de technologische vooruitgang en de globalisering van de wereld is de cateringindustrie steeds verder geëvolueerd. Cateraars maken nu gebruik van geavanceerde keukenapparatuur, moderne logistieke systemen en innovatieve methoden om maaltijden te bereiden, te leveren en te presenteren.

Het ontstaan van catering heeft dus een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Van bescheiden banketten in de klassieke oudheid tot de moderne, hoogwaardige cateringdiensten van vandaag, catering blijft een essentieel onderdeel van onze culinaire cultuur en een belangrijke speler in de evenementenindustrie.

 

 

De toekomst van catering:

De cateringindustrie blijft evolueren om aan de veranderende behoeften van klanten te voldoen. Enkele trends die we zien zijn onder andere:

 • Duurzaamheid: Cateringbedrijven richten zich steeds meer op duurzame praktijken, zoals het gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten, het verminderen van voedselverspilling en het beperken van plastic afval.
 • Aanpasbaarheid: Cateraars passen zich aan aan de diverse dieetwensen van klanten, zoals veganistische, glutenvrije en allergievriendelijke opties.
 • Interactieve ervaringen: Gasten willen vaak meer dan alleen lekker eten. Daarom bieden cateraars interactieve ervaringen, zoals live cooking stations, cocktailworkshops en gepersonaliseerde menu’s.

 

Conclusie:

Catering is een veelzijdige en essentiële dienstverlening die inspeelt op de culinaire behoeften van evenementen en speciale gelegenheden. Van evenementencatering tot bedrijfs- en sociale catering, deze branche biedt gemak, professionaliteit en kwaliteit aan gasten over de hele wereld. Hoewel er uitdagingen zijn zoals logistiek en dieetbeperkingen, blijft de cateringindustrie evolueren en inspelen op nieuwe trends en verwachtingen.

Hopelijk heeft deze blog je een diepgaand inzicht gegeven in wat catering precies inhoudt. Of je nu een groot evenement organiseert of gewoon geïnteresseerd bent in de culinaire wereld, catering blijft een boeiende en belangrijke sector binnen de horecabranche.

 

Catering in Amsterdam en zijn assortiment

Wat voor andere lekkernijen hebben we nog meer in ons aanbod? Naast lunches zijn er talloze andere heerlijke gerechten die je bij ons kunt bestellen:

Je ziet het, we zijn van alle markten thuis. Onze gerechten worden met de grootste zorg bereid, met de beste ingrediënten en specerijen. We zorgen er altijd voor dat je bestelling op tijd wordt geleverd, met behulp van gekoelde auto’s om de versheid te waarborgen.

 

We wensen je alvast een smakelijk eetervaring en kijken uit naar je offerteaanvraag!

Bekijk ook onze laatste berichten

Catering in Amsterdam: de culinaire magie ontdekken

Catering in Amsterdam: de culinaire magie ontdekken

Amsterdam, de bruisende locatie van Nederland, is niet alleen een trekpleister voor toeristen van over de hele wereld, maar ook een culinair paradijs voor fijnproevers. De stad biedt niet alleen historische bezienswaardigheden en een rijke cultuur, maar ook een...

Lees meer
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.